Argania Spinosa Kernel Oil (Argan Yağı)

Argan yağı Fas’ın sadece ve sadece güneybatısında yetişen Argan isimli ağacın meyvesinde yer alan çekirdek kısmı içerisindeki yemişten elde edilen bir yağ çeşididir. Şampuanlarda kullanılan su bazlısı da mevcuttur. Gamma linoleic asit (Omega’lar) ve Tocopherol (E vitamini) içeriği bakımından çok zengindir. NEMLENDİRİCİ, ekzemaya meyilli kuru ciltleri besleyici, cilt bariyerini yenileyici, yara ve çatlak iyileştirici bir aktif maddedir. Konjonktif doku koruyucusu olup, cildi enfeksiyonlara karşı da korur. Serbest radikalleri nötralize eder. Cildin fizyolojik yaşlanmasına ve kurumasına karşı, yani kırışıklıklara karşı da önleyici etkisi vardır. Cilt kremi veya losyonlarında kullanılır.

argan

Water and Argania Spinosa Kernel Extract and Sodium Cocoyl Glutamate and Carbomer (Argan Çekirdeği Özütü-Ekstraktı)

Argan çekirdeği ekstraktı mükemmel serbest radikal karşıtı ve anti-aging etkili bir maddedir. Yağlı saçta sebore salgısını düzenler. Saçı kuvvetlendirir, parlaklık verir, yumuşak ve ipeksi his bırakır. Saç kökünü besler ve yeniden canlılık kazandırır. Argan yağının saç üzerinde sağlamış olduğu faydalar; saçta kırık oluşumunu önlenmesi, mevcut bulunan kırıklıkları gidermesi, E vitamini içermesi sebebiyle saçı beslemesi ve onarması, saçın daha parlak ve canlı bir görünüme sahip olmasını sağlaması, saç dibine uygulandığında saç köklerini beslemesi, saçları olumsuz çevre koşullarından ve dış etkenlerden koruması.

Saçlar üzerindeki mükemmel etkisi sebebiyle “sıvı altın” olarak da adı geçen argan yağı düzenli bir kullanım ile donuk görünen saçları çok kısa sürede sağlığına kavuşturur, hacmini tekrar kazanmasını sağlar ve doğal bir parlaklık verir. Saçı nemlendirir, saçın elektriklenmesini önler, karışmasını engellerken kolay şekil almasını sağlar. Hatta başarısı başka bakım yağlarıyla kıyaslandığında argan yağının diğer bakım yağlarına göre çok daha kısa sürede ve etkili bir sonuç verdiği ispatlanmıştır.  Saç bakım şampuanlarında kullanılır.

Glikosil Seramidler

Derinin üst tabakasını (yani stratum korneumu) bir tuğla duvara benzetebiliriz. Tuğlaların yapışık ve düzenli durması için gereken harç ta seramid’lerdir. Bir üst deri tabakasının koruyucu ve sağlıklı olabilmesi için en az P glikosil seramid içermesi gerekir. Derinin yapısında, su tutma kapasitesinde ve bariyer fonksiyonlarının sağlanmasında anahtar rol oynarlar.

Glikosil Seramidlerin, atopik dermatit, psoriasis (sedef), iktiyozis (çok kuru deri), irritan/alerjik kontakt dermatit, seboreik dermatit ve kuru deride eksik oldukları gözlenmiştir.

Seramid içeren formülasyonların topikal (yani sürülerek) olarak uygulanmasıyla hasarlı deri yeniden yapılandırılabilir.(Choi MJ, Maibach HI. Role of ceramides in barrier function of healthy and diseased skin. Am J Clin Dermatol 2006; 6: S. 215-223) Ünlü dermatolog profesör 2006 yılında bir dergide bu gözlemini yazmıştır.
Glikosil Seramid içeren şampuanlar, losyonlar ve kremler, kimyasal peeling, lazer tedavisi, yüzeysel salisilik asit, yüzeysel ya da içilerek alınan retinoik asit (soyucu akne tedavisi) tedavileri sırasında onarıcı ve nemlendirici yardımcı kozmetik ürün olarak kullanılırlar.

Glikosil seramidleri içeren tüm ürünler bununla birlikte ve deri ve saçlı derinin bariyer (koruyucu) fonksiyonlarının bozulduğu diğer durumlarda da (güneşlenme sonrası, kuru iklim şartları, kimyasal maddelerle temas, sıcak, soğuk vb. olaylarda) onarıcı, deriyi yatıştırıcı ve yeniden yapılandırıcı olurlar.

Sonuç olarak glikosil seramidler cildin bariyer (koruyucu) fonksiyonlarını yeniden sağlayıp, nemlendirerek, hücreler arası yapısını düzenlerler. Unutmayın ki cildimiz, mantomuzdur. En iyi nemlendiricilerde gerek yüz kremi gerekse saç bakım ürünlerinde ve vücut losyonlarında mutlaka glikosil seramidler bulunmalıdır.

Alkil Glikosit

Mikro emulsiyon  yapıda, vücut yıkama ürünleri için özel kondisyon arttırıcı madde. Cilt üzerinde yüksek oranda nemlilik birikimi sağlar ve cildin doğal fonksiyonlarını destekler. Hassas ciltler için çok uygundur.

Biolipid Türevi

Cildin lipid tabakasını zenginleştirir. Deriyi koruyan ve yumuşatan biolipid türevidir.

Bitkisel Polisakkarit

Taze fasulyeye benzeyen bu tropik meyve, bir hyaluronik asit eş değerlisi olup, kendi molekülünün 1000 katı kadar su tutabilen bir tür şekerdir. Güçlü nemlendirici, yumuşatıcı, pürüz giderici, ve cilt yapısını geliştirici, su toplayıcı, yani humektan bir maddedir. Deriyi adeta bir biofilm tabakası gibi kaplar. Karbohidratlar, proteinler, lipitler ve nükleik asitlerle birlikte canlıları oluşturan 4 ana yapı taşından biridir. Hücre içindeki en önemli şeker glükozdur. Bunun nedeni glükozun hücresel enerji metabolizmasındaki rolü ve diğer şekerler için (riboz ve deoksiriboz) temel yapıtaşı olmasıdır.

Hiyaluronik asit (hiyaluronon veya sodyum hiyaluronat) gibi glikozaminoglikanlar , dermiste doğal olarak bulunan humektanlardır. Hiyaluronik asit kendi ağırlığının 1000 katı kadar su çekerek deriyi nemlendirir. Humektanlar (nem/su çekiciler), stratum korneuma penetre olabilen ve burada yüksek oranda su bağlayan, suda çözünen maddelerdir. Atmosferdeki nem oranı

Doğal Shea Yağı

Doğal Shea Yağı (Butyrospermum Parkii)

Shea yağı hafif yeşilimsi, fil dişi renginde Shea ağacının meyvesinin doğal bir ekstresidir. Shea butter nemlendirici gibi kozmetiklerde sık kullanılan bir üründür.

Özellikleri:

  • Nemlendirir.
  • Antiinflamatuar özellikleri vardır.
  • Doğal Shea yağının yara izlerini, egzemaları, yanıkları, çeşitli döküntüleri, sivilceyi, kuru deriyi, cilt lekelerini, çatlakları,kırışıklıkları ve sedef hastalığında tahrişi azaltıcı özelliği vardır.
  • Doğal Shea yağı doğal bir güneşten koruyucudur. Koruyuculuk düzeyi değişebilmekle beraber SPF 3 civarındadır.
  • Doğal Shea yağı ciltte yağlı bir his bırakmadan kolaylıkla emilir.

Shea yağı son zamanlarda çıkan nemlendiricilerde bulunmaktadır. Ayrıca saç nemlendiricilerinde saçların elektriklenmesi ve kırılmasına engellemek amacı ile kullanılır.

Gliserin

Gliserin kozmetikte ve kişisel bakım ürünlerinde esas olarak cildin pürüzsüzlüğünü ve nem içeriğini geliştirmek için kullanılır. Doğal bir yumuşatıcı ve nemlendiricidir (cilde nem çeker) ve cilt üzerinde serinletici bir etkisi vardır. Bitkisel gliserin, cilt tahrişini yatıştırmaya, enfeksiyona karşı korunmaya ve yara iyileşmesini desteklemeye yardımcı olarak daha iyi cilt sağlığına yol açabilir. Çalışmalar, gliserin içeren ürünlerin uygulanmasının cildinizi tahriş edici ve mikroplara karşı koruyabileceğini ve ayrıca iltihaplı veya yaralı cildi yatıştırmaya çalıştığını göstermiştir . Bitkisel gliserin, cildinizi rüzgar ve soğuk gibi unsurlardan korumak için bir engel görevi görebilir.

Guar Hidroksipropiltrimonyum Klorid

Kondisyoner madde. Saçın ıslak ve kuru taranmasını kolaylaştırır. Taramanın saça vereceği hasara engel olur.

Hekzamidin Diizetiyonat

Malassezia furfur (pityrosporum ovale) a karşı kuvvetli aktivite gösteren bir aktif maddedir. Oldukça etkili soyucu (anti-dandruff) özelliği sayesinde kepek ve kabuk oluşumuna eğilimi olan saçlı deri veya vücut için üretilen şampuanlarda kullanılmaktadır.

BASF Kimya ürünüdür.

Hidrolize Bitkisel Protein Karışımı

Bitkilerden elde edilmiş serbest aminoasit karışımıdır. Saç ve sebumda doğal olarak bulunan aminoasit miktarını arttırır. Düşük molekül ağırlıklıdır.

Hidrolize keratin saç bakımlarında kullanılan ana keratin türüdür. Saç uzatma, saç kırıklarını giderme gibi amaçlarla kullanılır. Keratin için hidrojene ihtiyaç olduğu bilinmektedir. İşte hidrolize keratin, keratin denilen yapının hidrojenle tepkimeye girerek oluşturulan bir formudur ve sıvıdır.

Saçlarımıza bakım yapmak için keratinli şampuanlar kullanmak gerekir. Unutmayın ki saçlarınız çeşitli dış nedenlerden (fön maskesi, düzleştiriciler, ısı, hava koşulları, ışık vb.) dolayı zarar görür. Saça keratin proteinleri ile bakım yapmak önemlidir. Keratin suda çözünen bir maddedir.

Keratinin faydaları 3 noktada özetlenebilir:

  • Saçlarınızın elastikiyet yapısını geri kazandırmak
  • Yıpranmış saçları onarmak, eski gücüne kavuşturmak
  • Gür, parlak ve sağlıklı saç yapısına sahip olmak

Kayısı Çekirdeği Yağı 2

Cildi nemlendirir, besler, kolay emilir. A ve E vitamini bakımından zengindir. Güneşe karşı koruma sağlar. Kırışıklıkları geciktirir. Kaşıntıyı rahatlatır. Cildin elastikiyetine arttırır ve yağlandırma yapmaz.

Nemlendirici etkilidir. Kıl gövdesine penetre olarak korteksin nem içeriğini arttırır.  Saçlı deride de nemlendirici etki yaparak hassas saç derisini yatıştırır; doğal bir koruyucu ve nemlendirici film tabakası oluşturur.  (Nemlendirici / koruyucu etki).Güçlü antioksidan etkilidir. Şampuan, losyon ve kremlerin içeriğinde bulunan Provitamin B5, saçlı deri ve saç kılını serbest radikallerin (güneş ışınları, sigara dumanı, hava kirliliği, egzoz dumanı) zararlı etkilerinden korur. (Anti-oksidan etki) Hasarlı, işlem görmüş cildi veya saçı onarır. (Yapılandırıcı ve güçlendirici etki) Saç kılının yapısında bulunan keratin sentezi için gerekli temel bir vitamindir. (Temel vitamin)

Panthenol kozmetik preparatlarının hemen hemen her çeşidinde uygulanır. Saç, cilt ve tırnaklara bakım yapar. Modern kozmetikteki trend, terepatik etkililik sağlayan maddeleri içeren formülasyonlardır. Bölgesel olarak uygulanan Panthenol’ün etkisi bir çok çalışmada teyid edilmiştir. D-Panthenol, Vitamin B5 olan Pantothenic asidin biyolojik olarak kararlı, aktif bir formudur. İnsan ara metabolizmasında anahtar rol oynayan D-Pantothenic asidin provitaminidir. Vitamin B5’in eksikliği dermatolojik olarak hastalıklara sonuç verebilir.

Ciltteki rolü; Derin nüfuz eden nemlendiricidir, epitelizasyonu uyarır, yara iyileştirici ve anti-enflamatuar etki.

Saçtaki rolü; Uzun süre dayanan nemlendiricidir, saçı zarar görmekten korur, kalınlaştırır, matlığını ve parlaklığını düzeltir.

Tırnak bakımındaki rolü; Hidrasyonu (su tutma) düzenler, esneklik verir.

Bölgesel olarak uygulanan Pantenol, cilt tarafından emilir ve patotenik aside dönüşür. Panthenol içeren bir krem ciltte U.V ışınları nedeniyle oluşan kızarıklıkları engeller.  % 5 Panthenol içeren bir kremin ciltteki yaraları 0’a kadar iyileştirdiği saptanmıştır.  Cilde düzenli olarak uygulanan Panthenol içerikli bir krem, losyon ya da şampuan,  kuru cildin nem içeriğini düzeltir. Yüksek su içeriği saçı, tarama, fırçalama, kurutma ve permanın sebep olduğu zararlardan korur.

Polikuaternium - 10

Katyonik kondisyoner madde. Saçın ıslak ve kuru taranabilirliğini kolaylaştırır. Taramanın saça vereceği hasara engel olur.

Sarkosin

Sebum (derinin yağ salgısı) salgısı, bir testosteron türevi olan Dihidrotestosteron tarafından hormonal düzenlemeye bağlı olan bir salgıdır. Sebum salgısının kontrol altına alınması, Testosteronu, Dihidrotestosterona çeviren 5 alfa-reductase enziminin önlenmesiyle mümkündür. İşte bu madde, sebum üretimini ve hiper seboreye (aşırı yağlanma) bağlı cilt kusurlarını azaltır. Yağlı görünen cildi matlaştırmak; rafine ve mükemmel cilt dokusu elde etmek için hazırlanan yüz temizleme köpüğü, şampuanlar ve serumlarda kullanılır.

Zeytinyağı

Halk arasında “sıvı altın” olarak bilinen zeytinyağı, bitkisel yağlar arasında faydası en çok olan yağdır, kozmetik alanında yüz yıllardan beri kullanılmaktadır. Zeytinyağında bulunan antioksidanlar, E ve C vitaminleri, polifenoller vb. maddeler vücudumuza pek çok faydalar sağlarlar. Zeytinyağı; sindirim sistemini düzenler, bağışıklık sistemini güçlendirir, kemik sağlığını korur.

Bunlarla birlikte cilt ve saç için de oldukça faydalıdır. Cilt için kullanabileceğiniz en doğal ve en iyi nemlendirici zeytinyağıdır. Cildi derinlemesine işleyerek cildin beslenmesini sağlar. İçerisinde bulunan E vitamini sayesinde cildin yaşlanmasını engeller. Ciltte; döküntü, kızarıklık ve kaşıntı gibi problemler meydana gelebilir. Zeytinyağı oluşan bu cilt hastalıklarının giderilmesinde etkilidir. E vitamini ve antioksidanlar açısından zengin olduğu için cildin yenilenmesini sağlar.

Göz altı şişliklerinde, kaz ayaklarında, kırışıklıklarda da kullanılabilen zeytinyağı, düzenli kullanımda bu durumların ortadan kalkmasını sağlar. Aynı zamanda zeytinyağı topuktaki çatlakları giderir.

Zeytinyağı cildin yanı sıra saç için de oldukça faydalıdır. Zeytinyağının saça faydalarını sıralayacak olursak: Zeytinyağı, saç dökülmesine bitkisel çözüm arayanların en büyük yardımcısıdır. Hem yeni saçların çıkmasını hem de saçların güçlenmesini sağlar. Nemlendirici bir etkiye sahip olan zeytinyağı, saçlı derinin beslenmesini sağlayarak saç kaybının oluşmasını önler.

Saç, nemini kaybettiği durumda parlaklığını da yitirir. Saça parlaklığını geri kazandırmak için A, E vitaminleri ve antioksidan açısından zengin olan zeytinyağını kullanabilirsiniz. Böylelikle saçınızdaki keratin korunacak, saçınız nem kazanacak ve sağlıklı bir hale gelecektir. Kuru saçlar daha kırılgan bir yapıdadır. Saçınızı tararken dahi kırılmaya neden olabilir. Bu nedenle saç uçlarınızda zeytinyağı kullanarak kırılmaya meyilli yapısını giderebilirsiniz. Bunların yanı sıra saçlarınız elektriklenen bir yapıya sahipse bunu da zeytinyağı ile ortadan kaldırabilirsiniz. Düzleştirici, saç kurutma makinesi, saç maşası gibi ürünler kullanmak saçın dış tabakasına zarar verir. Zeytinyağı saçın zarara uğradığı dış tabakayı kaplar ve saçın daha yumuşak ve parlak görünmesini sağlar.